Historien om Balto

Historien om Balto er en historie de fleste av oss kjenner fra filmverdenen. Hunden som reddet en hel landsby i Alaska ble hedret for sitt arbeid, og han er nå verdenskjent. Der mange dog vet om Balto, så er det ikke mange som kjenner til hans spesifikke historie. Denne historien er nemlig nærmest blitt en gammel myte, og flere og flere tror hundens historie bare er et eventyr. Historien om Balto og hundene som reddet Nome i Alaska fra difteri er derimot en sann historie, det er bare det at det er så lenge siden denne historien faktisk inntraff.

Året var 1925 da Balto og hans team fullførte en operasjon som har blitt snakket om i hvert eneste tiår siden. Landsbyen Nome var truffet av difteri og trengte desperat medisin. Som en avsidesliggende landsby var det derimot ikke enkelt å komme til. Verken båt, tog eller fly kunne på den tiden nå landsbyen. Dessuten måtte de 300.000 dosene med medisin fraktes av noe større og mer utholdende enn et par menn med store ryggsekker. Distansen på 1000 km var helt enorm! Derfor var folket i Alaska nødt til å benytte seg av noen av de sterkeste hundene i bransjen. Teamet til Balto, og ikke minst vår nordmann Gunnar Kaasen, skulle få oppgaven.

Medisinen dro med tog fra Anchorage til Nenana før sledene plukket opp de 300.000 dosene. Dermed ble den 100 mil lange reisen påbegynt. Totalt tok reisen hele 5 dager. Det hadde mer enn noe annet å gjøre med det tøffe været. Ikke bare var det en lang reise, og det gjennom ulendt terreng, men Alaska byr også på bitre vintre, noe som gjorde reisen enda vanskeligere. Balto og hundene nådde til slutt Nome, og som vi vet hadde historien en lykkelig slutt.

For en mer utvidet versjon kan du se filmen om Balto. Det er en tegnefilm som er egnet for hele familien, og den er utrolig spennende. I dag er Balto anerkjent verden over, og en morsom fakta du kanskje ikke visste er at det står en Balto statue midt i sentrum av Central Park, New York sin største park!