Hundenes hemmelige språk

Kommunikasjonen er en av mennesker sine aller viktigste måter å dele informasjon og oppleve progresjon i samfunnet. Uten deling av informasjon, så hadde vi ikke lært noe og vi hadde ikke kommet oss dit vi er i dagens samfunn. I mange hundre år tenkte vi at dyr simpelthen ikke kommuniserte på samme måte som det mennesker gjorde. Det vil si at vi tenkte at vår progresjon og dominans over dyrene handlet om at de simpelthen ikke hadde den kommunikasjonen vi hadde. Det er derimot sånn at hunder faktisk har et språk, og spesielt hunder, som vi skal snakke om i denne artikkelen, har et meget interessant språk faktisk.

Naturligvis produserer ikke hundene noen form for ord slik vi mennesker kommuniserer med. Allikevel betyr ikke det at hundene ikke kommuniserer. Det er sånn at menneskers kommunikasjon er over 70% basert på kroppsspråk. Derfor er det ukomfortabelt å snakke over meldinger og telefonen noen ganger. Vi vet rett og slett ikke hvordan vi skal tolke enkelte ord over disse mediene. Slik er det derimot med hunder også, altså at de kommuniserer mest av alt med kroppen. Dette viser seg om og om igjen.

Ganske så likt som mennesker faktisk, så vil for eksempel hunder rynke på pannen når de er forvirret. Det ligner ufattelig mye på et menneske som ikke aner hva du snakker om. Du har kanskje sett det, og det er et ufattelig artig skue. Øynene har også naturligvis et kroppsspråk hos hunden. Ved far vil pupillene utvide seg, og før du vet ordet av det bør du løpe, for da kommer plutselig det hvite i øyet ut. Den kanskje aller artigste formen for kroppsspråk er dog når hunden smiler. Det vil si, den smiler egentlig ikke. Den viser frem tennene fordi den rett og slett bare har lyst til å leke! Sist men ikke minst, når både ørene og halen er i sving, så kan du nesten være garantert at hunden din har det bra. Når ørene står rett opp, så er den meget glad eller på alerten. Og når hundens hale er i gang, så kan du garanteres at den logrer av stor glede.

Men hvordan snakker egentlig hundene med hverandre? I tillegg til de ovennevnte punktene for kommunikasjon, så finnes det en rekke midler hunder bruker for å sende signaler til hverandre. For eksempel kan hunden slenge frem poten og “slå” en annen hund ganske lett med den. Dette innebærer at den har lyst til å leke med den andre hunden. En annen form for lek innebærer at hunden vifter litt med halen og beveger bakbena. Dette er et tegn på at hunden virkelig har lyst på den andre hunden. Sist men ikke minst er biting kanskje det klareste tegnet fra hund til hund. Dette regnes kanskje som vold av mennesker flest, men de aller fleste bitetilfellene handler faktisk om leking. Det er fordi hunder generelt sett ikke krangler så mye. Kanskje er de tøffe mot hverandre når du er ute og går tur, men dersom de får snust litt på hverandre, så vil bitingen kun være for lekens skyld!