Se hunder løpe om kapp

Du har kanskje kastet en pinne så langt som mulig kun for å se at din hund plukker den opp og kommer løpende tilbake. Det er imponerende å se hunden løpe. Det er som en gaselle som beveger seg bortover flatene og hvert eneste fraspark er tilnærmet perfekt. Dette er noe hunden har opparbeidet seg gjennom generasjoner med jakt i kompanjong med oss mennesker. Når vi tok hundene inn i varmen og lærte dem å jakte, så var det med målet om å lære dem å løpe fort også. Det var helt essensielt når vi jaktet på enkelte dyr. Denne farten er fortsatt tydelig i dagens samfunn, og hunder løper for eksempel mye fortere enn oss mennesker. Det er til god underholdning for oss, da kanskje spesielt hva gjelder veddeløpshunder, også kalt greyhounds på engelsk.

Dersom du er glad i hunder og er ute etter litt underholdning på nett så er det få ting som slår et veddeløp. Se bare for deg et titalls søte hunder som skal sparkes i gang og løpe om kapp. Det er ikke akkurat mye som kan måle seg med dette. Vi nordmenn har ikke helt tatt opp denne sporten enda, men med den hundeinteressen vi har, så bør det egentlig bare være et tidsspørsmål før vi virkelig setter i gang med dette. I over hundre år bør det derimot nevnes at veddeløp med hunder har vært populært i Storbritannia, og denne historien er faktisk ganske så interessant. Vi skal helt tilbake til 1800-tallet for å finne de første løpene.

I 1876 ble et eksperiment utført for å se om greyhounds kunne løpe mot hverandre i et kappløp. Dette ble gjort på en rett bane, og eksperimentet ble avsluttet da de ikke fikk spennende nok resultater. Dette skulle tross alt være en sport som skulle engasjere folket. Det første eksemplet på den moderne formen for veddeløp med hunder fant faktisk ikke sted før i 1912. Den gang satte amerikanske Owen Patrick Smith sporten på agendaen ved å tilby en mekanisk kanin som skulle fungere som lokkemiddel for hundene. Det fungerte som smør på flesk, og hundene kom alle rett ut av startblokka. Det var også noe Smith ønsket at skulle være en del av sporten, fordi han ikke likte at kaniner stadig måtte vike for denne sporten.

Sporten skulle fort bli meget populær, og går vi tilbake til 1946, året etter krigen, så var det hele 75 millioner briter som fikk med seg veddeløp med hunder i løpet av året. Det er rett og slett helt ekstreme summer, spesielt med tanke på at britene akkurat hadde karret seg ut av en krig. Da de var i ferd med å gjenoppbygge sitt land, så var det veddeløp med hunder som var en av deres favorittaktiviteter.

I dag bedriver mange flere land enn britenes hjemland denne sporten. Land som Argentina, Australia, Irland, Sør Afrika og ikke minst USA er meget glad i denne sporten. Faktisk skal du ikke se lenger enn til tidligere Britiske kolonier for å finne ut av hvor denne sporten er stor. Den har også tatt seg opp ganske så stort på nett, da flere og flere har fått opp øynene for å sette penger på denne sporten. Det er ufattelig gøy, og før du vet ordet av det så løper din hund inn til seier og du vinner store gevinster!